Hartman Binnenhuisadviseurs
Mathenesserlaan 190
3014 HE Rotterdam
Telefoon: 010 - 436 15 43

Louis Poulsen - Artichoke by Poul Henningsen

Het onstaan van Louis Poulsen

Het merk, Louis Poulsen is vanaf de jaren 1900 in ontwikkeling. De heer Ludvig R. Poulsen, is begonnen in 1874 als wijnimporteur en als ondernemer verder gegaan in de elektrotechniek. Zijn neef Louis Poulsen kwam in 1896 bij de heer Ludgvig R. Poulsen in dienst en heeft het werk voortgezet. In 1917 werd het bedrijf overgenomen door Sophus Kaastrup-Olse, die de technieken beschikbaar stelde voor de particuliere verkoop.

In 1924 onstond er een samenwerking tussen de ontwerper Poul Henningsen, werkzaam voor Sophus Kaastrup-Olsen en Louis Poulsen. Dit naar aanleiding van een opdracht voor het nieuw te bouwen Forum in Copenhagen. Hiervoor ontwierpen ze de legendarische PH lamp met het 3 lagen schaduw systeem.

 

Tot op de dag van vandaag zijn de ontwerpen nog altijd uniek en slaagt dit Deense designlabel er steeds beter in een kunstlicht te creëren dat net zo prettig voelt als daglicht. Volgens Louis Poulsen is de essentie van verlichting, dat het mensen mooi maakt en zorgt voor een buitengewoon prettige atmosfeer. De hanglampen verspreiden dan ook naast het directe licht een zacht omgevingslicht. Bijzonder hierbij is dat hinder door direct zicht op de lichtbron zo goed als niet van toepassing is bij de lampen van Louis Poulsen.


De Artichoke

De Artichoke is een hanglamp welke veertig jaar geleden werd ontworpen door Poul Henningsen. De 72 bladen zijn op een speciale wijze aan 12 stalen bogen bevestigd. Dankzij deze unieke constructie is de lichtbron vanuit geen enkele hoek zichtbaar en is de lamp schitteringsvrij.

Deze wonderschone lamp is te zien bij Hartman Binnenhuisadviseurs.

 

« vorige pagina